Alus, zilais, zaļais un sarkanais ar normālu stiprumu

 

 

Alus dažādās krāsās!

Japāņi teic: “Nav problēmu!”

Japāņu alus darītava Hokkaido Abashiri Beer Izlaidusi alu trīs krāsās.

Zilo (Okhotsk Blue), sarkano (Hamanasu Draft) un zaļo (Shiretoko Draft).

Visas trīs alus šķirnes maz atšķiras no parastā alus.

Neparasto krāsu dod speciālas piedevas. Zilais aliņš ir kļuvis zils, pateicoties speciālām jūras ūdens zālēm. Ūdens, kas tiek izmantots alus gatavošanā tiek ņemts no aisbergiem.

Zaļais aliņš ir gatavots no jūras ūdens zālēm, smaržai apīņi un no auga , kas aug uz pussalas (Shiretoko). Sarkanais aliņš ir tapis simbiozē ar mežrozēm, pievienojot eļļu.

Visas šķirnes ir tapušas ar universitātes līdzdalību (Tokyo University of Agriculture and Technology).

Katrā no trijām aliņa šķirnēm ir vairāk, kā 5% stipruma.

Alus

Ha, un kā Latvijā?

Latvijā aliņš ir trešais populārākais dzēriens pēc ūdens un tējas. Var piebilst, ka viens no iecienītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē.

Pasaulē pieejami gandrīz 20’000 dažādu alus šķirņu. Teorētiski tās var atšķirt pēc krāsas, dzidruma, aromāta, garšas, stipruma, taču aliņa izzināšana ir vesela zinātne.

Aliņš tiek gatavots no iesala, ūdens, apiņiem un rauga.

Iesala galvenā sastāvdaļa ir mieži, un tieši no iesala sagatavošanas veida ir atkarīga aliņa krāsa un garša. Jo ilgāk un augstākā temperatūrā tiek žāvēti graudi, jo tumšāku krāsu un augstāku cukura saturu iegūst iesals.

Otrs svarīgākais komponents – apiņi – aliņam piešķir rūgtumu un aromātu, turklāt tie darbojas kā dabīgs konservants. Savukārt raugs rada rūgšanas procesu, kurā briest alus.

Alus gatavošanā izmanto četru veidu raugus – augstās fermentācijas, zemās fermentācijas, spontānās fermentācijas un jauktās izcelsmes raugu. Latvijā aliņš tiek gatavots, izmantojot pirmos divus rauga veidus, kā rezultātā top eils (ale) un lāgers (lager).

Labu Dienu!

 

Paldies, ka izlasījāt šo ziņu, neaizmirsti abonēt (ja kas bez maksas) jaunākos rakstus!

ABONĒŠANA!

 

Dalies ar šo ziņu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

scroll to top