Trofoloģija, kā pareizi lietot pārtikas kombinācijas, tas ir svarīgi

Trofoloģija.

Pēdējā laikā popularitāti iegūst trofoloģija. Tā ir zinātne, kas pēta pārtikas ietekmi uz cilvēka organismu. Labvēlīgās un kaitīgās kombinācijas, kā arī dažādu pārtikas produktu ietekmi uz cilvēka veselību.

Starp citu, garastāvokli un ikdienas darba veiktspēju.

Viens no planētas labākajiem šefpavāriem, kulinārijas pētnieks un grāmatas “The Matrix of Taste”, Džeimss Briskoni uzskata:
“Ēdiena apvienošana vienā ēdienā vai ēdienreizē ir patiesa māksla. Jāņem vērā gan sastāvdaļu līdzīgā ķīmiskā struktūra, gan smaržu kombinācija, gan vizuālā harmonija”.

Dažkārt ar izmēģinājumu un kļūdu palīdzību meklējam savas ideālās kombinācijas, bet bieži vien kombinējam produktus pēc jau pārbaudītām receptēm. Tomēr, vai ēdienu apvienošana, tiešām ir tik noderīga?

Trofoloģija, kūciņa un apelsīnu sula.

Ir brokastis, kas tā vietā, lai piepildītu jūs ar enerģiju to izsmeļ. Piemēram, kūciņa un glāze apelsīnu sulas. Šajā kombinācijā nav olbaltumvielu vai šķiedrvielu, bet ir ogļhidrātu šoka deva.

Trofoloģija

Tā rezultātā cukura līmenis asinīs paaugstinās līdz maksimumam un pēc tam strauji pazeminās . Tas arī samazina jūsu veiktspēju un izturību. Vienā kēksiņā ir tikpat daudz cukura kā 2,5 mazos “Snickers”.

Padoms: brokastīs izvēlieties pilngraudu smalkmaizītes, bet iepakoto sulu, kas pārsvarā ir ūdens un cukurs, aizstājiet ar dabīgo jogurtu.

Trofoloģija, gaļa un siers.

No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka kausētais siers lieliski papildina sulīgu gaļu, taču šādu duetu diez vai var saukt par veselīgu.

Siers satur kalciju, bet gaļa satur dzelzi un cinku. Kad abi ir iesaistīti vielmaiņas procesos, kalcijs palēnina cinka uzsūkšanās procesu.

Trofoloģija
Kalcijs sierā gandrīz 2 reizes samazina dzelzs uzsūkšanās iespēju. Mūsu ķermenis nevar sagremot abus šos produktus vienlaikus un iegūt no tiem maksimālu uzturvērtību.

Padoms. Centieties, lai siers un gaļa nekļūtu par viena ēdiena sastāvdaļām. Piemēram, gaļa labi sader ar papriku un kāpostiem, jo ​​tajos esošais C vitamīns palīdz uzsūkties dzelzim.

Trofoloģija, olas un zivis.

Abi šie produkti ir ļoti noderīgi, bet atsevišķi. Gan zivis, gan olas ir bagātas ar dažādām uzturvielām, vitamīniem un aminoskābēm. Interesanti, ka D vitamīna satura ziņā olas dzeltenums ieņem otro vietu aiz zivju eļļas.

Ļoti populārs ir mīts, ka olās esošais elements avidīns neitralizē B7 vitamīnu (biotīnu), kas atrodams treknajās zivīs. Tam ir svarīga loma olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu vielmaiņā, kā arī glikozes līmeņa uzturēšanā asinīs.

Trofoloģija
Vārot avidīns denaturējas un zaudē savu aktivitāti attiecībā pret biotīnu. Tātad, ja jūs apvienojat zivis ar jēlam olām, tad kuņģī veidojas nešķīstošs avidīna-biotīna komplekss.  Rezultātā B7 vitamīns netiek piegādāts organizmam. Toties tas nenotiek ar vārītām olām.

Padoms: pie zivīm ieteicams pasniegt zaļos salātus vai spinātus. Tie ir bagāti ar mangānu, kas palīdz labi uzsūkties jodam no zivīm.

Šķiedrvielas un spināti.

Pēc Džeimsa Briskoni teiktā, viena no biežākajām kļūdām, ko cilvēki pieļauj, kad viņi ir pārliecināti, ka ēd pareizi.
Ir veselu graudu un zaļumu, īpaši spinātu, apvienošana vienā šķīvī. Fakts ir tāds, ka šķiedrvielu saturs graudaugos kopā ar skābeņskābi no zaļumiem bloķē kalcija uzsūkšanos.

Padoms: Spinātus vislabāk ēst vismaz 2 stundas pirms šķiedrvielu saturošu pārtikas produktu ēšanas. Tas ļaus organismam maksimāli izmantot ar kalciju bagāto spinātu derīgās īpašības.

Trofoloģija, tēja un rauga mīkla.

Garda tēja ar kruasāniem vai rauga maizītēm var pārvērsties par smaguma sajūtu un nepatīkamu rūgšanu vēderā. Tēja satur arī tanīnus , kas traucē noteiktu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, dzelzs un B1 vitamīna uzsūkšanās pocesu.

Tie ir mīklā un palīdz nervu sistēmai saglabāt veselību.

Padoms: Dzērienus, kas bagāti ar tanīnu un kofeīnu, vislabāk lietot stundu pēc ēšanas.

Jogurts un kivi.

Kivi bieži pievieno jogurtam un piena kokteiļiem. Tomēr uztura speciālisti nav pārliecināti, ka šī ir laba kombinācija.
Enzīmi, kas atrodas kivi, veicina piena olbaltumvielu paātrinātu sadalīšanos.

Trofoloģija

Šī iemesla dēļ piena un piena produktu garša kļūst rūgta. Protams, ja lieto dabiskus piena produktus.

Padoms: Jogurtam labāk pievienot sezonas svaigas ogas un augļus.

Trofoloģija, melone un piens.

Meloni ir bīstami kombinēt ar citiem produktiem, īpaši piena produktiem. Skābā vidē piens sarecē grūti sagremojamā masā. Piena melones kokteilis ir viens no efektīviem veidiem, kā iegūt gremošanas traucējumus.
Tev to vajag? Domāju, ka nē!

Padoms: melone nav saderīga ar citiem produktiem. Ēdiet to starp ēdienreizēm. Vēlams, lai atstarpe starp ēdienreizēm un melones lietošanu būtu vismaz 2 stundas.

Vīns un kūka.

Vīns neder ar desertiem. Alkohols ietekmē cukura līmeni asinīs un palielina insulīna ražošanu. Izraisot to, ka cukurs no kūkas pārvēršas taukos.

Trofoloģija

Alkohols un saldumi ir konkurenti. Pirmkārt, organisms sadalīs desertu, lai iegūtu glikozi, un tikai pēc tam uzņems alkoholu. Rezultātā ātra intoksikācija un smagas paģiras.

Padoms. Lai izvairītos no šādas situācijas, kopā ar galveno ēdienu var izvēlieties glāzi vīna.

Trofoloģijas zinātne secina.

Mēs nedzīvojam, lai ēstu, mēs ēdam, lai dzīvotu. Tāpēc pareizs uzturs ir viens no pilnvērtīgas veselīgas dzīves nosacījumiem. Tomēr, ja jūs kārojat kādu franču stila gaļas gabalu vai nevarat pretoties augstas kaloritātes smalkmaizītei desertā.

Nevērtējiet savu velmi pārāk skarbi. Galu galā vissvarīgākais noteikums ir baudīt ēdienu.

Pēc kā vadāties, kombinējot dažādus produktus? Varbūt esi izdomājis neparastas kombinācijas, kas pārsteidz ikvienu? Pastāstiet man par to. Priekš tam taču ir komentāri.

Labu Dienu!

 

Viens komentārs par “Trofoloģija, kā pareizi lietot pārtikas kombinācijas, tas ir svarīgi

  • at
    Permalink

    Zivis apviļāju olas dzeltenumā un pēc tam miltos, cepu. Garšīgi!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.