Tauki vai lipīdi, pievērsiet uzmanību transtaukskābēm

Tauki vai lipīdi.

Mūsdienu cilvēka uzturs obligāti ietver taukus – ķermeņa enerģijas avotu. Tauki atšķiras: daži var uzlabot smadzeņu darbību un stiprināt imūnsistēmu, bet citi var izraisīt nopietnu slimību attīstību.

Ar ko tauki atšķiras un kur atrodami veselīgākie? Kāpēc ēdienu karsēt ir kaitīgi un kāpēc palmu eļļa ir bīstama?

Tauki vai lipīdi, skaidrojums.

Tauki (vai lipīdi) ir sadalīti piesātinātajos un nepiesātinātajos. Piesātinātajiem taukiem ir cieta konsistence, un tie galvenokārt ir dzīvnieku izcelsmes.

Tie atrodami speķī, desās, sierā, krējumā, pienā, sviestā, kā arī dažos augu produktos – palmu un kokosriekstu eļļās. Nepiesātinātos taukus iegūst no augu materiāliem: rapša, saulespuķu, linu u.c. Tos sauc par augu eļļām.

Transtauki ir pārveidotas taukskābes.

Tos var iegūt dabiski vai mākslīgi. Pirmajā gadījumā tie rodas baktēriju vitālās aktivitātes rezultātā atgremotāju kuņģī un saglabājas gaļā un piena produktos 5-8 procentu apjomā.

Mākslīgos transtaukus iegūst, apstrādājot lētu augu eļļu ar ūdeņradi, izmantojot augstas temperatūras tehnoloģiju un katalizatorus.

Daudzi produkti satur dārgu piena tauku aizstājējus, piemēram, margarīnu. Tas satur līdz 40 procentiem transtauku. Iemesls, kāpēc tie nonāk cilvēku pārtikā, ir atkārtota pārtikas termiskā apstrāde: cepšanas un cepšanas laikā augstā temperatūrā parastie tauki tiek pārvērsti transtaukskābēs.
Tas pats process tiek novērots, sildot taukainu pārtiku mikroviļņu krāsnī.

Tauki vai lipīdi, kāpēc trans-taukskābes ir kaitīgas?

Bīstamība ir tajā, ka transtaukskābes netiek izvadītas no organisma pašas no sevis, kas nozīmē, ka tās uzkrājas, pakāpeniski aizstājot dabiskos lipīdus orgānos un audos. Tā rezultātā cilvēka ķermeņa šūnas zaudē spēju pilnībā pilda savas funkcijas un izvada kaitīgās vielas.

Transtaukskābes vājina D vitamīna uzsūkšanos. Traucēta normāla imunitāte, kā arī tiek traucēta nieru un vairogdziedzera darbība.
Ja kas, tie nav nevainīgi brīdinājumi, jo tie var izraisīt rahītu. Turklāt tie traucē aknu detoksikācijas procesus un padara trombocītus lipīgākus, kas palielina trombu veidošanās risku.

Turklāt transtaukskābes samazina augsta blīvuma lipoproteīnu (“labā” holesterīna) daudzumu un vienlaikus palielina zema blīvuma lipoproteīnu (“sliktā” holesterīna) saturu.

Tas veicina aterosklerozes, insultu un koronāro sirds slimību (visbiežākie cilvēku nāves cēloņi) attīstību. Transtaukskābes bloķē gremošanas enzīmus, padarot pārtiku praktiski nesagremojamu.

Tauki vai lipīdi, pētījumi.

Pētījumā konstatēts, ka transtaukskābes var ietekmēt sieviešu krūšu veselību. Izvērtējot rezultātus, pētnieki secināja, ka to pārmērīgs patēriņš palielina krūts vēža attīstības risku par 40 procentiem.

Cilvēkiem, kuri lieto daudz transtaukskābju, ir samazināta jutība pret insulīnu. Pilns to darbības mehānisms uz insulīna metabolismu vēl nav pietiekami izpētīts, taču jau tagad var secināt, ka transtauki palielina diabēta attīstības risku.

Pateicoties zemajām izmaksām un lietošanas vienkāršībai, transtaukskābes tiek plaši izmantotas rūpnieciski.

Ja kas, konditorejas izstrādājumi tiek gatavoti ar kulinārijas tauku pielietošanu. Margarīnus izmanto, lai uzlabotu pārtikas produktu garšu un pagarinātu glabāšanas laiku.

Vesela cilvēka uzturā transtaukskābju daudzums nedrīkst pārsniegt vienu procentu – tā var izvairīties no negatīvas ietekmes uz veselību. Tāpēc ir jāpievērš uzmanība produktu sastāvam un jāizslēdz produkti ar nelabvēlīgu sastāvu.

Tauki vai lipīdi, kāpēc jums vajadzētu ierobežot palmu eļļas patēriņu?

Palmu eļļa (atšķirībā no vairuma augu eļļu) satur ievērojamu daudzumu piesātināto taukskābju – gandrīz 50 procentus. Tai ir cieta konsistence un tā ir piemērota maizes un konditorejas izstrādājumu rūpnieciskai ražošanai.

Tev jāzina, ka palmu eļļa, tāpat kā dzīvnieku tauki, paaugstina holesterīna līmeni asinīs un palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Tauki vai lipīdi, kā sabalansēt savu uzturu?

Tauki ir cilvēka neatņemams enerģijas avots, tie ir daļa no katras šūnas un nervu audiem, un smadzenēs ir lielākais lipīdu daudzums. Tāpēc nav iespējams pilnībā atteikties no tauku patēriņa.

Vispilnīgāk sagremojamajam taukainajam produktam ir jābūt aptuveni vienādās proporcijās ar dzīvnieku un augu taukiem. Pie tam ar optimālu omega-3 un omega-6 taukskābju attiecību, protams, nedrīkst būt transtaukskābju.

Parasti lietoto uzturu raksturo liels dzīvnieku tauku patēriņš, kā piena produkti, sviesta un desām. “Sliktos” taukus var aizstāt ar “labajiem” ar riekstu palīdzību, kas satur rekordlielu nepiesātināto taukskābju daudzumu un kalpo arī kā augu proteīna avots.

Tauki vai lipīdi

Regulāra riekstu lietošana pozitīvi ietekmē lipīdu līmeni asins serumā, samazina insulta risku, uzlabo garīgo un sirds darbību, stiprina imūnsistēmu.
Turklāt valrieksti satur augstu tokoferolu un E vitamīna saturu – antioksidantus, kas aizsargā produktus no oksidatīvās bojāšanās.

Par labu tradīciju tiek uzskatīta arī ar omega-3 taukskābēm bagātu pārtikas produktu lietošana: zivis (sardīnes, anšovi, siļķes u.c.), jūras veltes (ikri, kalmāri), sinepes, kamelīna un rapšu eļļas, spinātus, avokado.

Omega-6, cita polinepiesātināto taukskābju grupa, ir atrodama saulespuķu un linsēklu eļļā, speķos, mājputnu gaļā, valriekstos un zemesriekstos. Vesela cilvēka uzturā omega-6 vajadzētu būt ievērojami vairāk nekā omega-3, apmēram 10 reizes.

Tomēr, lai nodrošinātu sabalansētu šo taukskābju uzņemšanu, ir nepieciešams veselīgs uzturs. Speciālisti arī iesaka diētai pievienot smiltsērkšķu augļu eļļu.

Cilvēka organismā olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti var pārvērsties viens otrā. Tāpēc agrāk organismā uzkrātos taukus jūsu ķermenis sāk tērēt aminoskābju un olbaltumvielu molekulu sintēzei.

Tauki ir nepieciešami cilvēka organismam, taču, pārmērīgi lietojot kaitīgos lipīdus, var pasliktināties veselība: transtaukskābes var vājināt imūnsistēmu, provocēt sirds un asinsvadu slimības un diabēta attīstību.

Lai no tā izvairītos, regulāri jālieto rieksti, zivis un piena produkti.

Labu Dienu!

 

Paldies, ka izlasījāt šo ziņu, neaizmirsti abonēt (ja kas bez maksas) jaunākos rakstus!

ABONĒŠANA!

 

Dalies ar šo ziņu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

scroll to top