Sāls vai NaCl, svarīgi zināt pielietošanas nianses

Sāls.

Ikviens zina, ka liela sāls daudzuma lietošana ir kaitīga, taču bez sāls iztikt arī nevaram. Kur ir robeža starp kaitējumu un labumu? Kāpēc sāls izraisa atkarību un kur meklēt “slēpto sāli”?

Lai skatītu svarīgu reklāmu, piemeklētu tieši TEV, izslēdz reklāmu bloķētāju! Raksta turpinājums zemāk:  

Sāls vai NaCl noslēpumi.

Nātrija hlorīds (NaCl, vārāmais sāls), pazīstams arī kā vienkārši sāls, tas ir balta kristāliska viela, kas šķīst ūdenī. Sāls ir būtisks elements cilvēka eksistencē, bez tā ķermenis nevarētu funkcionēt. NaCl vai vienkāršāk sāls saista ūdeni, piedalās muskuļu kontrakcijā un hormonu sekrēcijā.

Sāls veicina eritrocītu (sarkano asins šūnu) pastāvēšanai nepieciešamo apstākļu veidošanos. Kuņģī sāls veido sālsskābi, bez kuras nav iespējams sagremot pārtiku. Šūnām, muskuļiem un audiem ir nepieciešams ūdens. Sāls ir tas, kas palīdz tiem uzturēt nepieciešamo mitruma daudzumu.

Sāls vai NaCl
Nepietiekama hidratācija var izraisīt dehidratāciju, kas padara ķermeni jutīgu pret muskuļu spazmām, reiboni un nogurumu.

SĀLS ir visur.

Dažādos veidos un apjomos sāls ir atrodams gandrīz visos produktos. Tikai 20% no kopējā cilvēka patērētā sāls daudzuma nāk tieši no sāls, kas tiek pievienots ēdiena gatavošanas laikā.

Apmēram 80% no sāls, ko cilvēks patērē ikdienā, ir tā sauktais “slēptais sāls”. Tas ir sāls, kas slēpjas apstrādātos pārtikas produktos, piemēram, maizē, cepumos, brokastu pārslās, desās, čipsos utt. Piemēram, viens hamburgers var saturēt vairāk nekā 1000 miligramus nātrija.

Liels sāls daudzums sākotnēji ir atrodams dzīvnieku izcelsmes produktos, kā gaļā, zivīs, olās. Piemēram, gaļas ēdieni, kas gatavoti bez sāls, jau satur apmēram 3-4 g sāls. Cilvēkiem, kuri ievēro diētu bez sāls, tas būtu jāņem vērā.

Kāpēc ir tā, jo sāļāk, jo vairāk gribas?

Sāls stimulē smadzenes tāpat kā cigaretes un narkotikas. Tādējādi, jo vairāk cilvēks patērē sāļus ēdienus, jo stiprāka ir viņa pieķeršanās sāļajam.

Atceries, ka pārāk daudz  lietojot sāli, tas var būt bīstami!

Sāls pārpalikums vai pārāk liels daudzums noved pie tā, ka organismā sāk uzkrāties šķidrums (1 grams nātrija saglabā 200 ml ūdens), kas izraisa latentas tūskas parādīšanos.

Tas negatīvi ietekmē iekšējo orgānu darbu. Īpaši bīstams ir sāls pārpalikums nieru un sirds un asinsvadu sistēmas slimību gadījumā. Sāls novērš jūsu tauku sadalīšanos, tādējādi veicinot svara pieaugumu.

Sāls padara asinsvadu iekšējo virsmu vaļīgāku un jutīgāku pret holesterīna nogulsnēšanos un aterosklerozes aplikuma veidošanos. Lietojot nātriju, organisms ir spiests to izvadīt ar urīnu, līdz ar to izdalās arī kalcijs. Tas noved pie kalcija deficīta organismā, un tā trūkums izraisa osteoporozi.

Turklāt liekā nātrija izdalīšanās ar urīnu rada papildu slodzi nierēm, kas filtrē šo urīnu, palielinot nierakmeņu risku.
Sāls palielina sālsskābes veidošanos, kas var saasināt kuņģa-zarnu trakta slimības.

Pārmērīga sāls lietošana palielina arī risku saslimt ar sirds un asinsvadu un citām neinfekciozām slimībām, piemēram, diabētu, vēzi un hroniskām plaušu slimībām.

Galvenais risks, patērējot lielu daudzumu sāļu pārtikas, ir asinsspiediena paaugstināšanās (un līdz ar to arī asinsvadu negadījumu risks). No sāls pārpalikuma var veidoties aknu un nieru slimības, ateroskleroze. Liels nātrija daudzums izraisa kalcija izskalošanos, kas draud mīkstināt kaulus un zobus.

Lielākajai daļai cilvēku nieres nespēj tikt galā ar nātrija pārpalikumu asinīs. Ja nātrijs uzkrājas, ķermenis saglabā ūdeni, kā noproti, vairāk nekā vajadzētu. Tas palielina gan šķidruma daudzumu ap šūnām, gan asins tilpumu asinsritē.

Palielināts asins tilpums nozīmē vairāk darba sirdij un lielāku spiedienu uz asinsvadiem. Sāls lielos daudzumos ir kaitīgs visiem bez izņēmuma.

Sāls, cik daudz sāls var patērēt dienā?

Fizioloģiskā norma cilvēkam ir 5 g sāls patēriņš dienā. Eiropā un ASV vidēji iedzīvotājs patērē apmēram 10 g, Latvijā, apmēram – 12 g sāls dienā. Pacientiem ar hipertensiju ieteicams patērēt ne vairāk kā 1 g sāls dienā, ja vien ārsts nav norādījis citādi.

Dažām slimībām nepieciešama diēta ar zemu vai ļoti zemu sāls saturu. Tās ir nieru slimības, enurēze vai nieru iekaisumi, aptaukošanās, tūska, dažas sirds un asinsvadu slimības, hipertensija. Bēdīgi, bet šādos saslimšanas gadījumos sāls ir jāsamazina vai pilnībā jāizslēdz.

Sāls, kas ir LETĀLA deva?

Zinātnieki pārbaudīja šo faktu uz žurkām, kas skaitās (specifiskai zinātnei) izmēģinājumu dzīvnieki, nežēlīgi, bet tā ir nāve zinātnes vārdā. Tad nu šiem nelaimīgajiem dzīvniekiem maksimālā deva bija 3 g uz 1 kg ķermeņa.

Tas ir, pieaugušam cilvēkam šī deva būs (250 gr.) pie tam vienā reizē apēsta sāls!

Eksperimenti ir parādījuši, ka šāds sāls daudzums izraisīs strauju asinsspiediena lēcienu un stipru tūsku, tostarp smadzenēs un plaušās. Rezultāts būs nāve.

Ko cilvēka ķermenis spēj izturēt, kur sākas nāvējošā deva? Palasi par nāvējošu alkohola devu, šokolādes utt.

Labu Dienu!

 

Paldies, ka izlasījāt šo ziņu, neaizmirsti abonēt (bez maksas) jaunākos rakstus!

ABONĒŠANA!

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *