Rapšu eļļa, tās labās īpašības un ieteicamais pielietojums
Rapšu eļļa.
Ir dzirdēts, ka to sauc par “vietējo olīveļļu”, tās īpašību un ķīmiskā sastāva līdzības dēļ. Rapšu eļļas priekšrocības ir neapstrīdamas. Atšķirībā, piemēram, no saulespuķu eļļas tajā ir Omega-3 polinepiesātinātās taukskābes un citas vērtīgas vielas.
Lai skatītu svarīgu reklāmu, piemeklētu tieši TEV, izslēdz reklāmu bloķētāju! Raksta turpinājums zemāk:Rapšu eļļa, vērtība.
Sastāvā ir 35 līdz 50% tauku, 5 līdz 7% šķiedrvielu un 18 līdz 31% olbaltumvielu. Sākotnēji rapšu eļļa tika izmantota tehniskām vajadzībām kaitīgo vielu klātbūtnes dēļ.
Attīstoties tehnoloģijai, to iemācījās to attīrīt, saglabājot tikai noderīgus savienojumus. Tagad rapšu eļļas izmantošana ārstnieciskajā un profilaktiskajā uzturā ir plaši izplatīta.
Rapšu eļļa, izejvielas ražošanai.
Rapšu eļļu gatavo no eļļas auga sēklām. Rapsis pieder krustziežu dzimtai. Tas ir augs ar koši dzeltenu ziedu pušķiem. Pēc ziedēšanas nogatavojas pākstis ar sēklām.
Nerafinētu auksti spiestu rapšu eļļu izmantoja tikai rūpniecībā kā smērvielu, ziepju un kā žāvēšanas eļļas pamatu. Nerafinētai eļļai ir nepatīkama smaka un tajā ir toksiskas vielas.
Tālajā 1978. gadā selekcionāri no Kanādas ieviesa jaunu rapša sēklu šķirni. Tas saturēja minimālu daudzumu kaitīgās skābes un tā bija piemērots pārtikai. Papildu tīrīšana palīdzēja pilnībā atbrīvoties no kaitīgām vielām, vienlaikus saglabājot visus vitamīnus, vērtīgās taukskābes.
Eļļas kvalitāte lielā mērā ir atkarīga no rapšu audzēšanas klimatiskajiem apstākļiem un šķirnes īpašībām. Saskaņā ar atsauksmēm vietējā ražotā eļļa nekādā ziņā nav zemāka kvalitātē par ārvalstu ievestās eļļas.
Rapšu eļļa, sastāvs.
Rapšu eļļas ķīmiskais sastāvs ir bagāts ar taukskābēm. E vitamīna saturs ir diezgan augsts – 18,9 mg uz 100 g produkta. No minerālvielām visaugstākā ir fosfora koncentrācija – 2 mg uz 100 g eļļas. Satur lielu daudzumu beta-sitosterīna – līdz 300 mg. Kaloriju saturs ir 899 kcal.
Nav ieteicams cept rapšu eļļā, pakļaujot to termiskai apstrādei.
Augstas temperatūras ietekmē veidojas toksīni un kancerogēni, produkts izdala nepatīkamu smaku. Kulinārijā eļļu neapstrādātā veidā izmanto salātu mērcēšanai, auksto mērču un pildījumu pagatavošanai.
Rapšu eļļa, kaitējums un ieguvums.
Rapšu eļļas derīgās īpašības ir saistītas ar taukskābju saturu sastāvā. Kopā ar vitamīniem un minerālvielām tiem ir sarežģīta ietekme uz cilvēka organismu. Par vērtīgākajiem tiek uzskatīti deviņi ieguvumi.
1. Imunitātes paaugstināšana.
Regulāri lietojot, eļļa uzlabo ķermeņa aizsargfunkcijas, palīdz tai pretoties vīrusiem un baktērijām.
2. Asinsvadu stāvokļa uzlabošana.
Nostiprinās asinsvadi, tiek noārdīts kaitīgais holesterīns. Samazina aterosklerozes aplikuma veidošanās iespējamību. Taukskābes samazina asins viskozitāti – kalpo kā insulta, infarkta, trombozes profilakse.
3. Hormonālā līmeņa normalizēšana.
Rapšu eļļa satur estradiolu, sievišķo hormonu augu analogu. Sistemātiski lietojot meitenēm, menstruālais cikls tiek normalizēts. Vecākām sievietēm eļļas ieguvums ir menopauzes simptomu mazināšana. Šis īpašums uzliek dažus ierobežojumus eļļas lietošanai vīriešiem.
4. Vēža profilakse.
Eļļa satur E vitamīnu, karotinoīdus. Tie veicina brīvo radikāļu likvidēšanu, samazina onkoloģijas attīstības iespējamību.
5. Gremošanas trakta atjaunošana.
Kopēja rapšu eļļas lietošana kuņģa-zarnu trakta slimību gadījumos. Tam ir aptverošs, brūces dziedinošs efekts, samazina kuņģa sulas skābumu.
6. Nervu sistēmas stiprināšana.
Regulāra rapšu eļļas uzņemšana līdzsvaro nervu sistēmas stāvokli – atjaunojas normālais miega ritms, vieglāk panes stresu, pazūd nemiers.
7. Ieguvumi grūtniecības un zīdīšanas laikā.
Ēdamkarote eļļas dienā grūtniecības un zīdīšanas laikā veicina normālu augļa attīstību, bagātina pienu ar vērtīgām vielām. Tīrā veidā rapšu eļļu zīdaiņiem nedod.
8. Locītavu sāpju mazināšana.
Ar podagru, artrītu, artrozi ieteicams gatavot losjonus ar eļļu. Tie samazina sāpju intensitāti, daļēji mazina iekaisumu.
9. Ādas slimību terapija.
Kā ārēju līdzekli rapšu eļļu izmanto psoriāzes, ekzēmas un citu ādas slimību ārstēšanai. Tas mīkstina, tai piemīt pretiekaisuma iedarbība.
Rapšu eļļa ir atrodama bērnu pārtikā. Tomēr uztura speciālistiem un pediatriem ir pretrunīgs viedoklis par tā ietekmi uz jaunattīstības organismu. Pat neliela erukskābes deva var kaitēt bērna veselībai.
Uztura speciālisti rapšu eļļas kaitīgumu skaidro ar erukskābes saturu tās sastāvā. To nesadala fermenti un tā pamazām uzkrājas organismā. Erukskābes pārpalikuma sekas ir seksuālo funkciju, aknu, sirds, asinsvadu un muskuļu darbības traucējumi.
Rapšu eļļas kontrindikācijas.
Produkta nepanesība; aknu slimība; pankreatīts; tendence uz caureju.
Ja nezināji, tad Vācijā vispopulārākā ir rapšu eļļa – to izmanto biežāk nekā citas augu eļļas. Tomēr der iegaumēt, ka zemas attīrīšanas pakāpes eļļas, kas iegūtas no standarta rapšu sēklu šķirnēm, negatīvi ietekmē ķermeni.
Tagad ir augu šķirnes un tehnoloģijas, kas ļauj iegūt drošu eļļu ar minimālu erukskābes saturu.
Erukskābes koncentrācija.
Sastāvdaļas ir norādītas uz etiķetes. Erukskābes koncentrācija produktā nedrīkst pārsniegt 0,5%.
Ārstnieciskās receptes.
Rapšu eļļas ārstnieciskās īpašības ir zināmas arī tautas medicīnā. Šis produkts tiek izmantots šādiem mērķiem.
Palielināt imunitāti.
Katru dienu ņem vienu vai divas deserta karotes eļļas. Ieteicamā lietošana: no rīta, pusotru stundu pirms brokastīm.
Atbrīvojieties no locītavu sāpēm.
Eļļu nedaudz uzsilda ūdens vannā, ar to piesūcina marli. Uzklājiet uz locītavām, aptiniet ar polietilēnu, atstājiet divas stundas.
Atbrīvojieties no iekaisuma.
Apdegumiem, nelieliem ādas bojājumiem sāpošo vietu ieeļļo ar eļļu līdz četrām reizēm dienā.
Atjaunot spēku.
Pēc spēcīgas fiziskās slodzes ieteicams veikt atjaunojošu vannu. Sajauc 50 gramu jūras sāls, divas ēdamkarotes eļļas, glāzi piena, nedaudz cietes un dažus pilienus lavandas ēteriskās eļļas. Maisījumu ielej siltā ūdenī. Vannas ilgums nav ilgāks par 20 minūtēm.
Skaistumkopšanas produkts.
Kosmetoloģijā rapšu eļļu izmanto roku, sejas un ķermeņa ādas kopšanai. Regulāri lietojot maskas uz eļļas bāzes, āda tiek mīkstināta, izlīdzinās, kļūst elastīga, jo tiek stimulēta kolagēna šķiedru ražošana. To var izmantot matiem – tā piešķir gludumu, zīdainību, stiprina matu folikulus.
Vispopulārākās ir trīs kosmētikas receptes.
Sausai ādai.
Sajauc ēdamkaroti krējuma, sviestu un medu. Uzklājiet uz ādas, turiet pusstundu.
No pūtītēm.
Katru dienu eļļojiet problemātiskās vietas ar tīru rapšu eļļu.
Matu spīdumam.
Puslitram kefīra pievieno divas ēdamkarotes rapšu eļļas un šķipsniņu jūras sāls. Samaisiet, uzklājiet uz matiem, aptiniet ar polietilēnu un dvieli. Turiet vismaz stundu.
Rapšu eļļa palīdz zaudēt svaru.
Tas paātrina vielmaiņu, stimulē tauku sadalīšanos. Eļļu lieto no rīta tukšā dūšā vai pievieno pārtikai. Vēlamais efekts tiek sasniegts kopā ar pareizu uzturu, regulārām fiziskām aktivitātēm.
Pirms rapšu eļļas lietošanas jums jāpārliecinās par produkta kvalitāti un kontrindikāciju neesamību. Pat labi rafinētā eļļā ir kaitīga skābe – produkta daudzums ir jādozē. Nav ieteicams ar to pilnībā aizstāt saulespuķu eļļu.
Taču vislabāk lietot olīveļļu. Protams, ja maciņš to atļauj! Tas nav ieteikums, bet gan mans individuālais kulinārais vērtējums.
NODERĪGI.
• Ar vienu ēdamkaroti rapšu eļļas pietiek, lai trīskārtīgi nodrošinātu pieauguša cilvēka diennakts devu ar E vitamīnu.
• Lielisks rapšu eļļas savienojums ir ar citrona sulu. Ar šādu mērci var papildināt salātus no tomātiem, gurķiem un saldajiem pipariem. Ņemot šādu maisījumu par pamatu, var pagatavot majonēzi un izmantot kopā ar citām eļļām.
Nobeigums un secinājums.
Ja kas, olīveļļā ir akcentēta tikai viena skābe – mononepiesātinātā, bet rapsī ir abas Omega 3. Tāpēc tā ir tikpat vērtīga vai pat vērtīgāka nekā olīveļļa.
Tikai vēlams rapšu eļļu mazāk izmantot ēdiena gatavošanai uz pannas, bet vairāk izmantot, pievienojot to pie ēdiena ēdot, pie salātiem, griķiem vai vārītiem kartupeļiem.
Rapšu eļļu tāpat kā citu eļļu vēlams uzglabāt slēgtā traukā tumšā un vēsā vietā.
Labu Dienu!