Melnie pipari.
Senākā kulinārijā izmantotā garšviela melnie pipari ir aromātiski un pikanti. Papildus melnajiem pipariem ēdiena gatavošanā tiek izmantoti vairāki šīs garšvielas veidi, kā sarkanie, baltie, smaržīgie un čili pipari.
Melnie pipari, sena garšviela.
Pipari ir pazīstami ar savu unikālo aromātu un aso garšas potenciālu. Šīs garšvielas izmantošana virtuvē un medicīnā ir plaši izplatīta jau gadsimtiem ilgi. To iespējams atrast dažādu pasaules virtuves klasisko ēdienu sastāvdaļu sarakstos, taču melnie pipari spēj piedāvāt daudz vairāk nekā tikai izcilu garšu.
Pipari var labvēlīgi ietekmēt mūsu veselību.
Asā garša, ko melnie pipari piedāvā, ir saistīta ar aktīvo savienojumu piperīnu, kas tam piešķir spēcīgu garšu un aromātu. Piperīna antioksidanta īpašības ir pierādītas, tās var veicināt iekaisumu mazinošu efektu organismā.
Viens no melno piparu potenciālajiem veselības labumiem ir to spēja veicināt gremošanu. Piperīns stimulē kuņģa sulu ražošanu un var palīdzēt uzlabot pārtikas sagremojamību. Tas var būt īpaši noderīgi cilvēkiem, kuri cieš no kuņģa problēmām vai nepietiekamas apetītes.
Melnie pipari ir arī daudzveidīgi vitamīnu un minerālvielu avoti. Tie satur C vitamīnu, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu un aizsargāt ķermeni no dažādām infekcijām.
Turklāt melnie pipari satur dzelzi, kāliju un mangānu – būtiskās minerālvielas, kas nepieciešamas normālai organisma darbībai. Piperīns, kas atrodas melnajos piparos, var būt noderīgs tiem cilvēkiem, kas cenšas uzturēt veselīgu ķermeņa svaru vai vēlas zaudēt lieko svaru.
Pētījumi liecina, ka piperīns var palīdzēt paātrināt vielmaiņu un uzlabot tauku sadedzināšanu. Tādējādi melnie pipari var būt lielisks papildinājums veselīgam uzturam un svara kontrolēšanai.
Melnie pipari, antibakteriālais efekts.
Nav iespējams apspriest melno piparu veselības labumus, neievērojot to potenciālo pretsēnīšu un antibakteriālo efektu. Piperīns var palīdzēt novērst dažādu kaitīgu baktēriju un sēnīšu augšanu ķermenī. Tas var būt īpaši noderīgi, aktualizējoties infekcijām vai uzlabojot iegurņa zonā esošu ādas bojājumu dziedināšanā.
Visbeidzot, melnie pipari var palīdzēt uzlabot smadzeņu darbību un prāta skaidrību. Pētījumi liecina, ka sastāvdaļas, kas atrodas melnajos piparos, var veicināt neirotransmitera dopamīna aktivitāti smadzenēs, kas ir saistīta ar labu garastāvokli un uzmanību. Turklāt piperīna lietošana var uzlabot atmiņu un kognitīvās funkcijas.
Garšviela ne tikai uzlabo ēdiena garšu, bet var ievērojami uzlabot veselību dažādu slimību gadījumā.
Melnie pipari, ārstnieciskā iedarbība.
Melno piparu vērtība medicīnā ir saistīta ar to atkrēpošanas, pretiekaisuma, baktericīdām, pretsāpju, diurētiskām, prettārpu, tonizējošām īpašībām. Novērots, ka melnie pipari palīdz pie depresijas, noguruma, stresa, drudža, apetītes trūkuma, aptaukošanās, vielmaiņas traucējumiem.
Garšvielu asā garša rodas no alkaloīda kapsaicīna. Tas stimulē apetīti, aktivizē siekalu un kuņģa sulas veidošanos, mazina grēmas, atraugas un stimulē gremošanas orgānu darbību. Garšvielas efektīvi aktivizē gremošanas procesu un veiksmīgi attīra zarnas no kaitīgām vielām. Ja kas, gļotas no kuņģa var izņemt, norijot 10 piparu graudiņus.
Medus un melno piparu maisījums izvada no elpošanas sistēmas tajā uzkrātās gļotas un novērš to tālāku veidošanos. Maisījumu ir viegli pagatavot – vienkārši atšķaidiet ēdamkaroti maltu piparu glāzē medus.
Jūs varat stimulēt gremošanu ar garšvielu inhalācijām. Tā baktericīda iedarbība nomāc baktēriju un infekciju vairošanos, cīnās ar saaukstēšanos, mazina drudzi gripas un drudža laikā.
Melnie pipari var palielināt asins plūstamību, retināt to, novēršot asins recekļu rašanās iespēju. Garšviela normalizē asinsspiedienu, atšķaida biezas asinis, novēršot trombu veidošanos, kas kopumā būtiski uzlabo asinsriti, bagātina šūnas ar skābekli, kā arī novērš traucējumus sirds un asinsvadu sistēmas darbībā .
Garšviela aktivizē organisma vielmaiņu, tauku šūnu sadedzināšanas procesu un palīdz atbrīvoties no liekajiem kilogramiem aptaukošanās gadījumā.
Melnie pipari, receptes.
• Sauso “riešanas klepus” efektīvi ārstē ar šādu sastāvu: 5 ēd.k. maltas piparu garšvielas un 1 ēd.k. maltas krustnagliņas. Samaisa ar 200 ml spirta. Pēc 7 dienām izkāš un skalo ar šo šķīdumu, kas atšķaidīts ar ūdeni. Atgādinu- SKALO!
• Lai paaugstinātu zemu asinsspiedienu, palīdz ja 30 minūtes paturat mutē pipara zirni.
• Ja jūs dzerat siltu tēju ar vienas lauru lapas un samaltu pipara maisījumu, tad jūs varat tikt galā ar vēdera uzpūšanos.
Kontrindikācijas
• Ierobežojiet melno piparu lietošanu gremošanas čūlu, gastrīta, urīnpūšļa slimību saasināšanās laikā un kuņģa-zarnu trakta pēc operācijas periodā.
• Hipertensijas gadījumā.
Apmēram tā ar melno piparu pielietošanu. Ja kas, man neviens ēdiens nav iedomājams bez piparu pielitojuma. Protams, saldajiem ēdieniem es šo garšvielu nelietoju, lai gan…
Labu Dienu!