Karsta tēja, uzlabosim veselību ar speciālām karstajām tējām

Karsta tēja.

Domāju, ka nav jāskaidro, ka ziemas mēnešos tas ir labākais veids lai sasildītos. Ja vēl zinām, ka tā var uzlabot veselību, tad pavisam noteikti gribēsi uzzināt speciālās receptes.

Karsta tēja, gan jābrīdina, ka dažas ir ar alkoholu.

Ja tas tevi satrauc izlaid šīs receptes un skaties tikai drošās, bezalkoholiskās, kā ingvera tēja, piena kokteilis ar medu, ābolu tēja, aveņu tēja u.t.t.

Liepājnieki bieži sastopas ar Gunāra Silakaktiņa rakstiem. Parasti viņi sākas ar šādu tekstu: “Romas dārza pagalmā atvasaras saulē ar Ivaru dzerot Reinas ielejas baltvīnu.” Citreiz gan ir sarkanvīns, nu kā kuru reizi, bet bieži.

Nu re, arī viņiem ir kas īpašs, karstvīns, groks, ābolu sidrs un citas labas lietas. Kā pagatavot vislabāko sildošo dzērienu, kas glābs jūs no saaukstēšanās un ilgām pēc vasaras?

Karsta tēja, ingvera tēja.

Ingvera saknei piemīt pretiekaisuma un tonizējošas īpašības, tāpēc karsta ingvera tēja ir lielisks līdzeklis saaukstēšanās profilaksei.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– ingvera sakne (3-4 centimetri);
– 1 apelsīns;
– puse citrona;
– 2 ēdamkarotes medus;
– 4-5 piparmētru zariņi.

  1. Uzvāra ūdeni, lai tas būtu gatavs līdz maisījuma gatavošanas beigām.
  2. Izspiediet apelsīnu sulu, ko pēc tam kopā ar mīkstumu ielej tējkannā.
  3. Pievienojiet pusi citrona sulu. Šī augļa mīkstumu labāk izmest – tas var pievienot nevēlamu rūgtumu.
  4. Nomizojiet ingveru no mizas un sasmalciniet uz smalkas rīves. Kopā ar sulu mēs to ievietojam tējkannā.
  5. No piparmētras zariņiem nogriežam lapas, saplēšam un pievienojam.
  6. Gatavo maisījumu pārlej ar karstu ūdeni. Tā kā medus augstās temperatūrās zaudē savas derīgās īpašības, mēs ieturam minūtes pauzi.

Tāpēc lai ūdens sajauktos ar auksto sulu un tēja sāktu atdzist. Pēc tam pievienojiet medu un atstājiet tēju ievilkties.

Karsta tēja, karstvīns.

Lielisks līdzeklis pret saaukstēšanos. Dziedinošās īpašības karstvīnam piešķir viss tā sastāvdaļu komplekss. Vīns ir labs antiseptisks līdzeklis.

Turklāt tas ir bagāts ar noderīgām aminoskābēm un vitamīniem. Garšvielām ir sildoša iedarbība un tās uzlabo asinsriti.  Skābie āboli un citrons ir bagāti ar C vitamīnu.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– saldais vīns (1 litrs);
– saldie pipari (pēc garšas);
– 3-4 ēdamkarotes medus;
– puse tējkarotes muskatrieksta;
– kanēlis (pēc garšas);
– vaniļa (pēc garšas);
– kardamons (pēc garšas);
– viens nesaldināts ābols;
– viens citrons.

  1. Vīnam pievieno krustnagliņas, saldos piparus, medu, pusi tējkarotes muskatrieksta.
  2. Liek kanēli, vaniļu un kardamonu.
  3. Sagrieziet ābolu, citronu un pievienojiet vīnam ar garšvielām. Karstvīnu uzkarsē, bet nevāra. Pēc tam, kad karstvīns paspējis ievilkies ( 15-25 minūtes)- dzeram siltu.

Protams, daudzums priekš viena cilvēka būs par daudz! Vairāk domāts pulciņam nosalušu slēpotāju. 😉

Karsta tēja un karstā šokolāde.

Tas ir dvēselei. Lai uzlabotu garastāvokli, nav labāka dzēriena par karsto šokolādi.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– 1 litrs piena
– 200 g šokolādes (rūgtās vai piena)
– 2-3 ēd.k. ciete (kartupeļu).

  1. Cieti atšķaida 1 glāzē piena. Pārējo pienu ielej katliņā.
  2. Liek uz vidējas uguns, pievieno šokolādi. Karsē, līdz šokolāde izkususi.
  3. Pielej pienu ar cieti, labi samaisa, karsē, līdz masa sāk sabiezēt.
  4. Noņemiet no uguns. Pasniedz karstu.

Karsta tēja un piena kokteilis ar medu.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– piens – 150 mililitri;
– sviests – 50 grami (Ja liekas, ka tauku par daudz! Var iztikt bez tā);
– medus – 20 grami;
– kokosriekstu skaidiņas – pēc garšas.

  1. Katliņā ielej aukstu pienu, pievieno sviestu un medu. Visas sastāvdaļas rūpīgi sajauc.
  2. Uzkarsē uz uguns, bet neuzvāra. Saturu lej glāzē, dekorē ar kokosriekstu skaidiņām.

Ābolu sidrs.

Dzēriens uzlabo apetīti un, domājams, palēnina novecošanās procesu. Turklāt tas ir vienkārši ļoti patīkami dzert. Bet sagatavošanās prasa laiku.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– āboli – 8 kilogrami;
– vārīts ūdens – 10 litri;
– cukurs – 2 kilogrami;
– citrons – 2 gab.

  1. Mēs notīrām ābolus. Ja tie ir ļoti mazi, labāk izgriezt serdi un pārgriezt uz pusēm.
  2. Apber ar cukuru un pārlej ar ūdeni.
  3. Pievienojiet citrona miziņu.
  4. Noslēdz ar marli un patur istabas temperatūrā nedēļu. Jo vēsāka telpa, jo ilgāks būs fermentācijas process. Izkāš dzērienu vairākas reizes līdz tas paliek līdz caurspīdīgai konsistencei. Uzglabājam ledusskapī.

Izsmalcināta ābolu tēja.

Vēl viens ilglaicīgs pārsteidzošs ābolu dzēriens. Infūzijas laiks – 2 nedēļas.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– āboli – 3 gab.;
– citrons – 1 gabals;
– melnā tēja – 50 grami;
– cukurs (smalkais) – 2 ēdamkarotes;
– krustnagliņas – 1 ēdamkarote;
– kanēlis – 2 standziņas;

  1. Sākumā uzkarsējam cepeškrāsni līdz 100 grādiem.
  2. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos.
  3. Ielieciet augļus dziļā bļodā, pievienojiet citrona sulu un cukuru, labi samaisiet.
  4. Ābolus liek vienā kārtā uz cepešpannas. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un žāvē 1 stundu 30 minūtes. Izņemiet ābolus no cepeškrāsns un ļaujiet pilnībā atdzist uz cepešpannas.
  5. Sausā pannā uz vidējas uguns karsē kanēli un krustnagliņas apmēram 2 minūtes. Labi sasmalcina. Var samalt blenderī.
  6. Lielā bļodā sajauc tēju, garšvielas un ābolus.
  7. Pārlejiet tējas maisījumu un hermētiskā traukā turiet 2 nedēļas. Pēc tam uzvāra kā parasto tēju.

Karsta tēja, Groks.

Nelielas groka devas tonizē ķermeni, mazina nogurumu (fizisko un garīgo), uzmundrina, novērš aizkaitināmību, stresu un miegainību.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– baltais rums – 500 mililitri;
– medus – 4 ēdamkarotes;
– ūdens – 250 mililitri;
– citrons – 2 gabali;

  1. Ūdens jāuzsilda uz uguns, ielej tajā rumu, pievieno medu un, nepārtraukti maisot, uzkarsē, bet nevāra.
  2. Karstam dzērienam pievieno citrona sulu, kārtīgi izmaisa un lej glāzēs.

Masala tēja.

Indijas masala tēja lieliski uzmundrina un ir alternatīva kafijai, kuras patēriņu acīmredzamu iemeslu dēļ medicīna dažreiz iesaka ierobežot. Tomēr, es tam nepiekrītu.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– piens – 1 glāze
– ūdens – puse glāzes;
– zaļās kardamona sēklas – 5 gab.;
– melnā kardamona sēklas – 1 gab.;
– melnā tēja – 1 tējkarote;
– melnie pipari – 2 gab.;
– ingvera sakne – 1 gabals;
– krustnagliņas – 2 gab.;
– malts muskatrieksts – šķipsniņa;
– malts kanēlis – puse tējkarotes;
– medus vai cukurs pēc garšas;
– cukurs pēc garšas.

  1. Vispirms pagatavo masalas garšvielu maisījumu. Lai to izdarītu, notīriet ingvera sakni un berzējiet uz rupjas rīves.
  2. Kardamonu salauž, iztīra sēklas un kopā ar pārējām sastāvdaļām (izņemot ingveru) samaļ kafijas dzirnaviņās.
  3. Sajauc pienu ar ūdeni, uzvāra. Pievieno garšvielas, vāra 2-3 minūtes uz mazas uguns. Pievienojiet medu vai cukuru pēc garšas.
  4. Pievieno tēju (granulētu vai lapu) un vāra uz lēnas uguns vēl 2-3 minūtes. Noņem no uguns, ļauj ievilkties 5 minūtes. Caur sietiņu lej tasītēs un izbauda brīnišķīgo masala tējas garšu.

Karsta tēja, Sbiteņ (сбитень).

Senais austrumslāvu dzēriens tonizē, atjauno organismu, remdē slāpes un iedarbojas sildoši. Atkarībā no receptes tas var būt ļoti pikants vai ļoti salds. Agrāk tam bija krievu  “Glühwein”,reputācija, lai gan parasti tajā nav alkohola.

Karsta tēja

Mums būs nepieciešams:

– ingvera sakne – 20 grami;
– ziedu medus – 80 grami;
– lauru lapa – 1 gabals;
– kanēlis – 1 grams;
– krustnagliņas – 1 grams;
– kardamons – 3 grami;
– cukurs – 30 grami;
– ūdens – 850 mililitri.

  1. Ingveru nomizo, sagriež lielos gabalos.
  2. Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno garšvielas, ingveru un cukuru un maisa, līdz cukurs izšķīst.
  3. Vāra 5 minūtes uz lēnas uguns.
  4. Noņem no plīts, ļauj dzērienam 10 minūtes atdzist.
  5. Pievieno medu, samaisa.
  6. Izkāš dzērienu un pasniedz karstu.

Karsta tēja pret saaukstēšanos.

Vienkārši pagatavojama karstā tēja, kuru ieteicams dzert, parādoties pirmajām saaukstēšanās pazīmēm.

Karsta tēja

– ņem 1,5 litrus vārīta ūdens, pievieno 1 ēdamkaroti rupjās sāls, 1 citrona sulu un 1 gramu askorbīnskābes.

Labi samaisa un izdzer pusotras stundas laikā.

– ņem 2 pudeles svaiga alus, pievieno šķipsniņu kanēļa, 3-4 krustnagliņas un dažas citrona miziņas.

Trīs olu dzeltenumus samaļ ar 2-4 ēdamkarotēm cukura līdz putām. Šajā masā ielej karstu alu ar garšvielām un, maisot, liek uz uguns, vāra, līdz sabiezē. Dzert 1-1,5 glāzes. Saaukstēšanās pāries vienas dienas laikā.

– 4 ēdamkarotes sausu aveņu aplej ar 500 mililitriem verdoša ūdens, atstāj uz 20 minūtēm.

Dzert naktī, veselas divas glāzes! Aveņu uzlējums (10 ogas uz glāzi verdoša ūdens) noder arī rīkles skalošanai.

Neslimo!

Labu Dienu!

 

Viens komentārs par “Karsta tēja, uzlabosim veselību ar speciālām karstajām tējām

  • at
    Permalink

    Groks laba lieta, ceļ no slimības ātrāk nekā tabletes. Ha, un garīgais arī uzlabojas!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.