K vitamīns, kāpēc tas nepieciešams, kas jāiekļauj uzturā

K vitamīns.

Šis vitamīns ir ļoti nepieciešams mūsu organismam. K vitamīns piedalās olbaltumvielu sintēzē un ir svarīgs komponents normālai asins recēšanai. Tas ir nepieciešams arī mūsu imūnsistēmai. Saprotams, ka ir svarīgi uzturēt normālu tā līmeni organismā.

K vitamīns, nepieciešamība.

Kā jau pieminēju regulē asins recēšanu. K vitamīns transportē kalciju visā ķermenī. Pateicoties tam, tas tad arī regulē asins recēšanu.

Ja skatāmies no šī procesa otras puses, tad pārāk daudz K vitamīna var sabiezēt asinis un veicināt asins recekļu veidošanos. Tāpēc svarīgi ievērot pareizo daudzumu, kas būtu nepieciešams konkrēti katram cilvēkam.

Vēl no labajām īpašībā var pieminēt, ka viņš stiprina kaulus. Svarīgi, ka šis vitamīns ir vitāli nepieciešams kalcija uzsūkšanai no ikdienas pārtikas, tāpēc tā trūkums var izraisīt trauslus kaulus un kalcija trūkumu organismā.

Jāpiemin, ka vitamīns izmantojams diabēta profilaksei, jo viņam ir svarīga loma cukura līmeņa regulēšanā asinīs.

K vitamīns, deficīts un pārpalikums.

Visbiežāk K vitamīna deficīts rodas jaundzimušajiem. Pieaugušajiem vitamīna deficīts ir reti sastopams. Visbiežāk šo vitamīnu pietiekamā daudzumā saņemam no pārtikas produktiem. Tomēr, deficīts var rasties ja ir pārtikas uzsūkšanās problēma zarnās.

Trūkuma dēļ var parādīties hematomas, sākas deguna asiņošana. Īpaši akūtos gadījumos var rasties iekšēji asinsizplūdumi, skrimšļa pārkaulošanās, bērnu un pusaudžu kaulu deformācijas, kā arī sāls nogulsnes uz artēriju asinsvadu sieniņām.

K vitamīns, pārpalikums.

Palielinās asins viskozitāte, tas var kaitēt cilvēkiem, kuri cieš no varikozām vēnām un tromboflebīta. Svarīgi kontrolēt vitamīna līmeni organismā, ja jums rodas migrēna, kā arī cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni.

Zinātnieki ir vienisprātis, ka vienkārši iekļaujot savā uzturā K vitamīna saturošus pārtikas produktus, ir grūti sasniegt tā pārpalikumu.
Pat ja lietojat vitamīna saturošus produktus daudz, jāiegaumē, ka organisms pats regulē, cik vitamīnu uzņemt no uztura.

Ja vitamīnu lieto ārstnieciskā veidā, piemēram, tablešu veidā, tad ir iespēja pārdozēt tā daudzumu. Tātad, pirms lietojat jebkuru vitamīnu kompleksu, ieteicams konsultēties ar ārstu.

K vitamīns, dienas likme.

Pieaugušajiem ieteicami 120 mikrogrami, bērniem līdz 13 gadu vecumam – 60 mikrogrami un pusaudžiem – 75.  Ja lietojat antibiotikas, jāpalielina lietotā vitamīna daudzums.

Vitamīns ir taukos šķīstošs, tāpēc, tāpat kā A vitamīna gadījumā, to saturošajiem ēdieniem jāpievieno kaut kas trekns. Piemēram, salāti labi garšo ar augu eļļu. Starp citu, K vitamīna deficīts var būt saistīts ar diētu ar zemu tauku saturu vai kopumā zemu tauku līmeni ikdienas uzturā.

Ļoti reti, bet tomēr K vitamīna deficīts rodas, jo ikdienas uzturā trūkst derīgu pārtikas produktu. Īpaši šāds stāvoklis var rasties ziemā, kad uz mūsu galda nav pietiekami daudz svaigu augu izcelsmes pārtikas produktu, dārzeņu, augļu un garšaugu.

Kas jāiekļauj uzturā, lai garantētu sev K vitamīna uzņemšanu organismā?

K vitamīns

Pētersīļi.

(1640 mikrogrami uz 100 gr. Viens mikrograms ir grama miljonā daļa.)

K vitamīna saturs pētersīļos ir 10 reizes lielāks par dienas devu. Taču mēs parasti neēdam šo produktu lielās porcijās, pat 30 gr pētersīļu ir grūti iedomāties vienā ēdienreizē. Tātad neliels daudzums zaļo lapu var dot jums pareizo K vitamīna daudzumu.

Spināti.

(483 mikrogrami uz 100 g)

Šo zaļo lapu dārzeņu ne velti sauc par vienu no veselīgākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Spināti palīdz gremošanu, satur lielu daudzumu augu olbaltumvielu, paātrina vielmaiņu, uzlabo redzi, jo ķermenis ir piesātināts ar A vitamīnu. Tie satur lielu daudzumu K vitamīna.

Kāposti.

(76 mikrogrami uz 100 g)

Kāposti ir ne tikai lielisks C vitamīna avots, bet viņos ir daudz K vitamīna. Tikai viena porcija ar kāpostu garnīru vai svaigi kāpostu salāti nodrošinās visu dienas devu.

Brokoļi.

(102 mikrogrami uz 100 g)

Brokoļu ziedkopas satur ļoti daudz noderīgu elementu: fosforu, magniju, kalciju, dzelzi, cinku, B vitamīnus, vitamīnus C un K. Dārzenis labi ietekmē gremošanu, imūnsistēmu, satur antioksidantus, piemīt pretiekaisuma īpašības.

Avokado.

(21 mikrograms uz 100 gr)

Šajā produktā nav daudz K vitamīna, taču tas ir bagāts ar veselīgiem taukiem un vitamīniem A un E. Visas šīs labvēlīgās vielas ļoti labi ietekmē imūnsistēmas stāvokli un vispārējo stāvokli.

Labu Dienu!

 

Paldies, ka izlasījāt šo ziņu, neaizmirsti abonēt (ja kas bez maksas) jaunākos rakstus!

ABONĒŠANA!

 

Dalies ar šo ziņu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

scroll to top