Par kaitīgām piedevām pārtikas produktos. (tabula)
Esmu ievērojusi, ka daudzi pircēji īpaši nepēta un arī nezina par “E” piedevu īpašībām. Uzreiz vienojamies, ka ne jau visas piedevas ir kaitīgas…ir dabīgi produkti, kas ir pielīdzināmi “E” piedevām.
Piemēram…uz burkāna varētu uzlīmēt lapiņu ar norādi, ka tajā atrodas pārtikas piedevu sarakstā esošā viela ar kārtas numuru E 160a, bietēs – E 162 un sarkanajos piparos – E 160c.
Tās visas ir krāsvielas un dabīgā veidā atrodas šajos augos. Tāpat veselībai absolūti nepieciešama piedeva E 300 (askorbīnskābe jeb C vitamīns) un E 330 (citronskābe).
Organisms priecāsies arī par pienskābi (E 270), pektīniem (E 440), karotīniem, kas organismā veido A vitamīnu (E 160a) un virkni citu pārtikas piedevu.
Tomēr…kas tad ir pārtiks piedevas ?
Pārtikas piedevas ir dabas savienojumi un ķīmiskas vielas, kuras vienas pašas pārtikā nekad nelieto, bet noteiktā daudzumā pievieno pārtikas produktiem.
Šīs piedevas produktiem pievieno, lai tie labāk saglabātos un lai produkti labāk izskatītos. Speciāla komisija sistemātiski seko, lai šīs piedevas būtu nekaitīgas. Eropas Savienībā un pasaulē ir izstrādāti pārtikas produktu standarti.
Ja produktam pievienotas pārtikas piedevas, uz iepakojuma tas norādīts ar burtu „E” un attiecīgu kārtas ciparu.
Ko tad nozīmē šie „E” šifri?
- E 100 - E 182 – krāsvielas,
- E 200 un vairāk – konservanti,
- E 300 un vairāk – antioksidanti, kas kavē produktu skābšanu un pasargā tos no bojāšanās. Darbības ziņa tie ir līdzīgi konservantiem.
- E 400 un vairāk – stabilizatori (saglabā produkta konsistenci),
- E 500 un vairāk – emulgatori (saglabā produktu noteiktu struktūru, darbības ziņā līdzīgi stabilizatoriem),
- E 600 un vairāk – garšas un aromāta pastiprinātāji,
- E 700 – E 800 un vairāk – rezerves indeksi,
- E 900 un vairāk – pret-putu līdzekļi.
Pašlaik tiek formēta jauna E 1000 grupa, kurā ietilpst glazējošie aģenti, sulu un konditorejas izstrādājumu saldinātāji, kā arī piedevas miltu un kartupeļu cietes apstrādei u.c.
Visas šīs piedevas ir atļauts lietot produktu ražošanā. Tomēr ir arī trīs aizliegtie indeksi – E 121 (sarkanā citrusu krāsviela 2), E 123 (amaranta krāsviela) un E 240 (formaldehīda konservants).
Vienīgais risks, kas saistīts ar pārtikas produktu piedevām, ir iespējamā alerģija pret tām. Dažreiz to izraisa daži konservanti vai pārtikas krāsvielas.
Tomēr alerģiju izraisa arī daudzas ikdienišķas lietas. Kādā pētījumā ir noskaidrots, ka 10% alerģijas izraisa sadzīves putekļi, 2% - govs piens, 0,4% - acetilīnskābe, un tikai 0,06% - pārtikas krāsvielas, 0,05% - konservanti. Tādēļ nevajag iedomāties, ka pārtikas produkti, uz kuriem ir norādīti šie indeksi, ir cilvēku veselībai kaitīgi.
Tomēr var izdalīt veselu sēriju „E” piedevu, kas var nodarīt ļaunumu. Tāpēc piedāvāju tabulu, kur ir apkopotas kaitīgas „E” vielas.
Izdrukā un izmanto veikalā !
Apskati arī interesantus un tematiski atlasītus rakstus:
- Jaunākais vīriešu modes tendencēs.
- Par kafijas bīstamību, mītiem un pēdējiem pētījumiem.
- Asteroīdu iespējamie draudi.
- Lēti dizaina risinājumi Tavam dzīvoklim. (foto)
- Batmanning sāk iekarot Owling un Planking fanu prātus. (video)
- Kā cīnīties ar velosipēdu zagļiem. (video)
- Elektriskā suņa statiskie pārdzīvojumi. (video)
Ko nozīmē aizdomīgas ?
to: fedis
Aizdomīgs…nozīmē, ka nav veikti visi pētījumi par šo vielu, bet ir pamats domāt, ka šo vielu esamība pārtikas produktos var nelabvēlīgi ietekmēt jūsu veselību.