Reņģes būs.

140109_livas_zveju_kugis21
Šopavasar reņģu nārsts sācies tieši laikā, kad to prognozēja, un jūrā tas virzās no dienvidiem uz ziemeļiem. Jau pirms Lieldienām labus lomus izvilkt palaimējies Jūrmalciema piekrastes zvejniekiem, bet pagājušajā naktī vairāki simti kilogramu sidrabaino zivju bija iepinušās arī netālu no Liepājas strādājošās Oskara Kadeģa zvejas kuģīša “Līva” komandas izmestajos tīklos.
Kuģa kapteinis pastāstīja, ka zvejojuši aptuveni kilometrus divus trīs no krasta. “Ja jau sākums ir, tad būs arī turpinājums,” viņš cerīgi teica, informējot, ka jau ceturtdienas rītā liepājnieki, gluži tāpat, kā tas noticis senāk, svaigas reņģes varēs iegādāties tieši no laivas. Beidzot visas nepieciešamās formalitātes esot nokārtotas un nekas vairs nevarot aizkavēt ieceri īstenot. Reņģes sāks pārdot ceturtdien, 16.aprīlī, pulksten 9 kanālā netālu no Tramvajtilta, kur pie jahtu piestātnēm ierīkots jauns soliņš, lai gaidītājiem nebūtu jāstāv kājās un vecāka gadagājuma cilvēkiem būtu kur apsēsties.

Turpmāk informāciju par svaigu zivju tirdzniecību varēs saņemt, piezvanot pa tālruni 26656628.

Oskars teica, ka mencas tagad neķeroties, bet tās tīklos varētu parādīties maijā. Tad vispār zivju klāsts kļūšot bagātāks. Arī cenas tām būšot zemākas, nekā prasa tirgus paviljonā.
Pēteris Jaunzems

papildināts….18. aprīlī

Naktī selgā savaņģoto lielo reņģu lomu tur tirgoja piekrastes zvejnieks Oskars Kadeģis ar saviem palīgiem. Kā jau to varēja sagaidīt, pirkt gribētāju Vecajā ostmalā netrūka. Liepājnieki jahtu piestātnē bija sastājušies garā rindā.
Katrs ņēma pa diviem trim kilogramiem svaigo sidrabaini mirdzošo zivtiņu un tikpat daudz arī savam kaimiņam. Tāpēc no jūras atvestās reņģu kastes jau pēc stundas izrādījās tukšas un dažiem, kas piestātnē bija ieradušies vēlāk, nekāds pirkums nesanāca. Taču “Līvas” kapteinis nomierināja bešā palikušos, ka nākamajā un turpmākajos rītos viņš atkal piestāšot kanālmalā un tirgošanās turpināšoties, jo visas nepieciešamās atļaujas šādai nodarbei tagad esot saņemtas un neviens velns viņam ceļā stāties vairs nevar.
Oskars nesūrojās, ka birokrātijas šķēršļu pārvarēšana prasījusi tam vairākus mēnešus laika un ilgu staigāšanu pa kabinetiem, bet pateicās ierēdņiem par sapratni un pretimnākšanu, ko viņš visnotaļ baudījis, savu nodomu īstenojot. Īpaši jau Pilsētas domē. Taču citi zvejnieki atzinīgi novērtēja viņa centienus un neatlaidību, pielīdzinot “Līvas” kapteini īstam birokrātijas ledlauzim, kurš uzdrīkstējies pārvarēt dažnedažādu aizliegumu biezo leduskārtu. Šis apzīmējums patiešām ir trāpīgs, jo Oskars ir pirmais cilvēks Latvijā, kurš mūsu valstī zivis no kuģa mūsdienās pārdod legāli. Ar to viņš esot kļuvis pazīstams ne tikai visā Kurzemes piekrastē, bet, iespējams, arī Vidzemes jūrmalā. Cerēsim, ka pirmajai bezdelīgai, kas, kā zināms, viena pati vēl nekādu pavasari nenes, sekos arī citas un cilvēkiem, kas dzīvo pie jūras, beidzot būs iespējams baudīt arī svaigi zvejotas, nevis tikai noliktavu plauktos nostāvējušās zivis.
Pēteris Jaunzems


foto no liepājniekiem

Paldies, ka izlasījāt šo ziņu, neaizmirsti abonēt (ja kas bez maksas) jaunākos rakstus!

ABONĒŠANA!

 

Dalies ar šo ziņu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

scroll to top